Αιμοκάθαρση Κοζάνη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

Τί είναι η αιμοκάθαρση : Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπευτική μέθοδος που πραγματοποιείται σε ασθενείς με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και αποσκοπεί στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού καθώς και της περίσσειας των υγρών που συσσωρεύονται στο σώμα ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των νεφρών να τα αποβάλλουν.

Πότε ξεκινάει ένας ασθενής αιμοκάθαρση : Η έναρξη της αιμοκάθαρσης συστήνεται σε ασθενείς που έχουν μπει στο τελικό στάδιο της νεφρικής νόσου (GFR< 15 mi/min) και οι οποίοι εμφανίζουν ειδικά συμπτώματα και σημεία της νόσου (πρωινή ναυτία, έμετοι, κακή θρέψη, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, γενικευμένος κνησμός, οιδήματα, δύσπνοια κ.α).Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έναρξη των συμπτωμάτων της νεφρικής ανεπάρκειας μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει τον ασθενή ή τους συνοδούς του στην αδυναμία κατανόησης του μεγέθους του προβλήματος υγείας του. Για τον λόγο αυτό η ιατρική ομάδα που διαχειρίζεται αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να τους υποβάλλει σε τακτικούς ελέγχους και σε συνεχή αξιολόγηση της κλινικής τους εικόνας και σε συνεργασία με τον ασθενή και τους συνοδούς του να προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

Η έναρξη της αιμοκάθαρσης είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψιν τόσο από τους θεράποντες γιατρούς όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς και το περιβάλλον τους.

Καταρχάς είναι μια διαδικασία που προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η έναρξη της αιμοκάθαρσης ταυτίζεται στο μυαλό του ασθενή με το τέλος της ζωής του ή με μια επώδυνη διαδικασία στην οποία θα βασανίζεται ο ίδιος και οι συγγενείς του μέχρι το τέλος της ζωής του. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Η αιμοκάθαρση αντικαθιστά απλά την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας του αρρώστου και του επιτρέπει να ζει μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Η εξέλιξη της τεχνολογίας της αιμοκάθαρσης (καλύτερα μηχανήματα, καλύτερα φίλτρα) καθώς και η γνώση που έχουμε αποκτήσει σχετικά με τις βασικές επιπλοκές της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς μας επιτρέπει πλέον να τους παρέχουμε ποιοτική θεραπεία και να παρατείνουμε για πολλά χρόνια την διάρκεια της ζωής τους.

Αιμοκάθαρση σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα
aimokatharsi Kozani

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ

Τί είναι η αγγειακή προσπέλαση : Η αγγειακή προσπέλαση της αιμοκάθαρσης είναι μια τεχνητή «κατασκευή» την οποία δημιουργούμε στον ασθενή προκειμένου να επιτύχουμε την μεγάλη παροχή αίματος που απαιτεί η θεραπεία. Ουσιαστικά μέσω της «γραμμής» αυτής «ζωής» όπως ονομάζεται το αίμα αντλείται από τον άρρωστο, «καθαρίζεται» στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης και κατόπιν επιστρέφει και πάλι στον ασθενή. Οι μεγάλες αυτές ροές αίματος δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσω των υπαρχόντων αγγείων του αρρώστου για αυτό και είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας αγγειακής προσπέλασης.

Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές. Πρώτη επιλογή αποτελεί η δημιουργία μιας αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας (fistula) στο χέρι η οποία γίνεται από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Ουσιαστικά με την τεχνική αυτή πραγματοποιείται η σύνδεση μιας κεντρικής αρτηρίας του αρρώστου με μια φλέβα. Η απευθείας ροή του αρτηριακού αίματος στην φλέβα επιτρέπει σταδιακά την διόγκωση της φλέβας και την αρτηριοποίηση, όπως λέγεται, του τοιχώματος της, ώστε σε διάστημα 1-3 μηνών να έχουμε μια εντελώς λειτουργική φλέβα για την έναρξη της αιμοκάθαρσης. Το χρονικό αυτό διάστημα που απαιτείται μέχρι την ωρίμανση της φλέβας δικαιολογεί και την επιμονή μας η fistula να γίνεται αρκετούς μήνες πριν την έναρξη της αιμοκάθαρσης.

αιμοκάθαρση σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα
Εξειδικευμένη Μονάδα Αιμοκάθαρσης

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

H αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία που απαιτεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις κατά την έναρξη της ώστε να προσφέρει το μέγιστο όφελος στον ασθενή. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

Να διαθέτει ο ασθενής την κατάλληλη αγγειακή προσπέλαση
Να είναι πλήρως ενημερωμένος σχετικά με την θεραπεία του, τις τυχόν επιπλοκές της καθώς και τις προσδοκίες του από αυτήν
Να βρίσκεται σε καλή γενική κατάσταση και να είναι ρυθμισμένος ως προς τις βασικές παραμέτρους της νόσου του (αναιμία, θρέψη, δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοδισμός, ογκαιμική κατάσταση κ.α)

Η αιμοκάθαρση είναι μια ανώδυνη διαδικασία η οποία μπορεί να φοβίζει τους ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον αλλά με την σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτουμε και τις δεξιότητες του ειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθίσταται μια απολύτως ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης ο ασθενής συνδέεται με το μηχάνημα μέσω ενός ειδικού κυκλώματος το οποίο ουσιαστικά αντλεί το αίμα από τον ασθενή και την αγγειακή του προσπέλαση, το διοχετεύει στο φίλτρο του μηχανήματος, όπου εκεί γίνεται η απομάκρυνση των άχρηστων προιόντων του μεταβολισμού και της περίσσειας των υγρών και στη συνέχεια το επιστρέφει στον ασθενή.

Συνήθως η διάρκεια της συνεδρίας είναι 4 ώρες και πραγματοποιείται 3 φορές την εβδομάδα: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή ή Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Η διάρκεια, βέβαια, της κάθε συνεδρίας δεν είναι καθορισμένη εκ των προτέρων και καθορίζεται πάντοτε από τις ανάγκες του κάθε ασθενή.Για παράδειγμα μεγαλόσωμοι και νέοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ώρες αιμοκάθαρσης ενω μικρόσωμοι και ηλικιωμένοι λιγότερες.Τέλος σημαντική θεωρείται και η μέθοδος της αυξητικής αιμοκάθαρσης (incremental hemodialysis) κατά την οποία ο ασθενής υποβάλλεται αρχικά σε λιγότερες ώρες αιμοκάθαρσης οι οποίες αυξάνονται σταδιακά.

Στόχος αυτής της στρατηγικής αποτελεί η διατήρηση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται της υπολειπόμενης νεφρικής λειτουργίας του αρρώστου, δηλαδή της ικανότητας ενός αρρώστου με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας να απεκκρίνει με τα ούρα του κάποιες ποσότητες υγρών και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού του.Η ικανότητα αυτή σταδιακά ελαττώνεται με την έναρξη της αιμοκάθαρσης (πρακτικά αυτά μεταφράζεται σε ολοένα και μικρότερη παραγωγή ούρων) και μελέτες έχουν δείξει πως η ήπια αιμοκάθαρση στα αρχικά στάδια επιβραδύνει την απώλεια αυτή.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι αιμοκάθαρσης, καθεμία από τις οποίες προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του αρρώστου. Οι δυο κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες μονάδες αιμοκάθαρσης είναι η κλασική αιμοκάθαρση καθώς και η on-line αιμοδιαδιήθηση (on-line HDF).

Η κλασική αιμοκάθαρση μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τύπους φίλτρων (χαμηλής διαπερατότητας/low-flux και υψηλής διαπερατότητας/ high-flux) και έτσι διακρίνεται στην αιμοκάθαρση χαμηλής και υψηλής διαπερατότητας. Η τελευταία αναπτύχθηκε σχετικά πρόσφατα και επιτρέπει μέσω των ειδικών high-flux φίλτρων την μεγαλύτερη και αποδοτικότερη απομάκρυνση ουραιμικών τοξινών.

Στον αντίποδα της κλασικής αιμοκάθαρσης βρίσκεται η αιμοδιαδιήθηση (HDF) κατά την οποία χορηγούνται στον ασθενή μεγάλοι όγκοι υπερκάθαρου νερού στο επίπεδο του φίλτρου (πριν ή μετά) οι οποίοι κατόπιν απομακρύνονται από το φίλτρο μαζί με την περίσσεια υγρών του αρρώστου που επιθυμούμε.

Με τον τρόπο αυτό συμπαρασύρονται και αποβάλλονται μεγαλύτερες ποσότητες ουραιμικών τοξινών με αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

Τελικά πόσο ασφαλής είναι η αιμοκάθαρση σε μια μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) : Η αιμοκάθαρση σε μια ΜΧΑ είναι απολύτως ασφαλής εφόσον πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

• Nα είναι στελεχωμένη με έμπειρους και καταρτισμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (νεφρολόγοι, καρδιολόγοι, παθολόγοι)
• Nα διαθέτει εξελιγμένα μηχανήματα, ποιοτικά φίλτρα και πιστοποιημένο σύστημα παροχής εξαιρετικά καθαρού νερού
• Nα λαμβάνει χώρα τακτική παρακολούθηση όλων των παραμέτρων των αρρώστων της και να επαναξιολογείται σε μηνιαία βάση η συνταγογράφηση της αιμοκάθαρσης
• Nα υπάρχει συνεργασία με διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα ώστε να υπάρχει άμεση και τακτική πρόσβαση των αρρώστων της σε κάθε είδους εξετάσεις που απαιτούνται για την επαρκή φροντίδα τους.

ΚΟΣΤΟΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

Να σημειωθεί πως η συνταγογράφηση της on-line αιμοδιαδιήθησης δεν είναι απλή και πολλές φορές παρατηρούνται σημαντικά λάθη κατά την εκτέλεσή της με αποτέλεσμα να μην προσφέρεται το μέγιστο όφελος στον ασθενή.

Και ποιο είναι το κόστος της αιμοκάθαρσης στις ιδιωτικές ΜΧΑ : Το κόστος είναι μηδενικό καθώς οι συνεδρίες αιμοκάθαρσης, τα φάρμακα των ασθενών και οι εξετάσεις τους αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ είτε ο ασθενής επιλέγει για την θεραπεία του μια δημόσια δομή είτε μια ιδιωτική μονάδα.

Να σημειωθεί πως κάθε ΜΧΑ διαθέτει επίσημη επιστημονική διασύνδεση με το οικείο Νοσοκομείο ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα εκεί τα οξέα προβλήματα υγείας των αρρώστων της.
Άλλες υπηρεσίες προσφέρονται από την ΜΧΑ Νεφρογένεσις : Πέραν όλων των παραπάνω οι γιατροί της ΜΧΑ Νεφρογένεσις έχουν πρόσβαση σε μεγάλες πανεπιστημιακές κλινικές της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να εξασφαλίζεται για τους ασθενείς η μέγιστη δυνατή ιατρική τους φροντίδα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

H Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΝΕΦΡΟΓΕΝΕΣΙΣ» είναι πιστοποιημένη και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, στην Παροχή Υπηρεσιών Αιμοκάθαρσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ ISO 9001:2015. Έχει πιστοποιηθεί από τον διεθνή φορέα πιστοποίησης “TUV AUSTRIA” διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα παρερχόμενων υπηρεσιών και ασφαλή θεραπεία..